ADOPTIE


Ik heb me 'als ervaringsdeskundige' verder verdiept en gespecialiseerd in het verwerken van (binnenlandse) adoptie. Mijn gevoel, eigen ervaring en beleving vertellen me vooral te werken rond de zoektocht naar 'je authentieke Zelf', los van jouw roots. Het is en blijft zo leeg, eeuwig te moeten blijven zoeken naar onvindbare antwoorden. De antwoorden moeten niet nagejaagd en/of gevonden worden. Deze zijn er al, diep in jeZelf verscholen. Deze verscholenheid wil ik graag samen met jou zichtbaar maken. Wees daarom van harte welkom met jouw complexe, doch unieke verhaal. 

Wie ben ik


Wat als ik niet ik ben

Ik ben te weinig ik

Op zoek naar een ik - identiteit

Een pasje met mijn naam

Ik ben te weinig ik

Wie ben ik dan wel?

Waar kom ik vandaan?

(Irene Blaauw)

MIJN BOEK


ONZICHTBAAR, HET BIJZONDERE VERHAAL VAN EEN ADOPTIE


Bij adoptie denken we vaak aan blanke ouders met buitenlandse kinderen terwijl er een verschuiving is geweest naar steeds meer binnenlandse adopties. Zelf ben ik één van die velen. De taboes die rond binnenlandse adoptie leven zijn talrijk. Je ziet het immers niet, dus er hoeft niet over gesproken te worden. Het is echter belangrijk dat we onszelf laten zien.


Graag wil ik het onzichtbare een gezicht geven, het onuitgesprokene uitspreken.


Vanuit mijn eigen leven en mijn werk als integratief psychotherapeut & traumatherapeut, weet ik hoe moeilijk het is om dit taboe te doorbreken. In de eerste plaats door de existentiële loyaliteit die elke geadopteerde voelt tegenover zijn of haar biologische ouders en de dankbaarheid die wordt gevoeld tegenover de adoptieouders. Deze (plicht tot) dankbaarheid leidt vaak tot het gevoel van nergens bij te horen en geen "grond" te hebben. De rode draad die ik zie bij geadopteerden is een vorm van eenzaamheid die van buitenaf is, maar die ook van binnenuit vertrekt. Een soort wisselwerkende afstand. Een zoektocht naar je roots en het achterhalen van het "echte" verhaal achter de adoptie, geeft niet altijd de voldoening die je ervan verwacht. Het is vaak zinvoller en vervullender om op zoek te gaan naar je authentieke "Zelf". Het is ook van groot belang te kunnen en mogen rouwen omwille van het onzichtbare verlies.

Op basis van mijn eigen verhaal en mijn weg in het leven, wil ik ook suggesties doen in het omgaan met "geadopteerden". Vanuit een immens begrip voor het eigene van adoptie wil ik uiterste voorzichtigheid suggereren bij dit zeer complexe gegeven. In mijn ogen wordt adoptie vanuit het perspectief van het kind nog steeds in te vage termen gesproken.

Bij het schrijven van dit boek heb ik mezelf een weg naar buiten geschreven. Het heeft me ertoe gebracht dat ik in de huidige moment kan "zijn" wie ik werkelijk ben en dat ik hardop kan zeggen ...

Tá Mé !

PRACHTIGE REACTIES, WAARVOOR DANK!

De postbode bracht je boek vanmorgen rond een uur of negen. Ik ontving hem in pijama na een slapeloze nacht. Ik slurp nog steeds ongewassen aan mijn tas koffie. Je boek is uit! Ik staar voor mij uit, ik ben warm en mijn ogen gloeien. Ik zie troebel. Ik ga in bad en dan in bed. Ik huil, want ik weet hoe jij je voelt, en ik weet zeker dat jij ook mij begrijpt, ook al ken je mij niet, noch mijn verhaal.

Ik ben dus niet alleen! En jij ook niet! 

Bedankt, 

Nathalie (binnenlands geadopteerd)


Het is lang geleden dat ik een boek in één keer (nachtje slapen ertussen) heb uitgelezen. Jouw fijne manier van schrijven met de combinatie van een boeiende inhoud hebben hier ongetwijfeld een grote bijdrage aangeleverd. Daarnaast voelde dit als het juiste boek op het juiste moment. Dit is meer een aanvoelen dan een weten of kunnen uitleggen.

Ik wil je graag een mega groot compliment geven dat je het boek hebt geschreven en het hele proces hebt door geploeterd, waardoor het ook daadwerkelijk gedrukt en gepubliceerd is. Daar ben ik echt jaloers op, zo'n doorzettingsvermogen. Dat is ook waar ik meteen aan denk bij jou, iemand die ideeën en dromen ook echt in acties weet om te zetten. Jij wacht niet tot er iets gebeurt of een ander iets in gang zet, jij hebt geleerd voor jezelf te zorgen.

Bedankt voor de fijne wandeling en het inspirerende boek.

Job (collega)


Het lezen van "onzichtbaar" heeft mijn ogen geopend voor een wereld die ik niet kende. Dat er geadopteerde mensen rondliepen, wist ik wel. Toch had ik nog nooit stilgestaan bij hun problemen, uitdagingen en moeilijkheden omdat ik er het bestaan niet van wist. Wat sterk dat je vanuit zo'n betrokken positie de zaak haarfijn weet te analyseren. Daarvoor moet je afstand kunnen nemen, letterlijk en figuurlijk. Blijkbaar sta je daar al ver in. Dat geeft me een warm gevoel. 

In jouw schilderijen en gedichten steken zoveel vragen. Zoveel verlangen. Zoveel drang-om-naar-buiten-te-komen. Hartverwarmend om te lezen welke ontmoetingen het schrijven jou heeft gebracht.

Inhoudelijk is het boek sterk, waardig en informatief. Het duikt diep onder het oppervlak, waardoor het ook blijft hangen. Ook bij buitenstaanders zoals ik. Jouw boek gaat breder dan de adoptieproblematiek. Technisch een verzorgde, handige uitgave met oog voor detail (titel, foto's, lettertypes). Mooi!

Fijn dat ik deze kant van jou mocht leren kennen door het boek!

Piet (auteur)


Schrijven is zichtbaar worden. Als je boek dan ook nog eens als thema en titel "onzichtbaar" heeft, dan wordt het een heel intens proces. Proficiat Lieve, met je moed en doorzettingsvermogen. Ik mocht mee jouw verhaal op papier zetten. En wat een verhaal werd het! Kippenvel! Ik wens jouw boekenkind een warm onthaal en een lang leven.

Sofie (ghostwriter) 


Wat een goed boek! Zo openhartig, zo eerlijk, zo goed doordacht, zo veel moois aanreikend. En zo goed opgebouwd. Het is een parel, en ik draag hem in mijn hart.

Lut (binnenlands geadopteerd)


Het is 01u00 's nachts en ik voel dat ik je deze mail nu toch wil sturen. De laatste letter van jouw bijzondere verhaal is net gelezen en dat pakte me. Jouw woorden hebben me vast gehouden, zijn diep binnen gedrongen en hebben me echt geraakt. Het blijft nazinderen... En nu voel ik dat ik je wil zeggen dat ik je bewonder: je eerlijkheid, openheid, oprechtheid, de voorwaartse stappen die jij neemt, al wat je verwezenlijkt, al wie jij bent en nog veel meer! Zo zichtbaar... Je inspireert me! En ja, dat mag! 

Anke (collega)


Boek uit! Ben er stil van! Heeft mij zowel tranen, als glimlach ... opgeleverd! Zo Herkenbaar ... PROFICIAT!

Benoit (binnenlands geadopteerd)


Dit bijzondere boek is geschreven door collega Lieve. Als zelf een binnenlands adoptiekind zijnde geeft zij heel goed weer hoe zij het taboe hierom heeft ervaren, aangevuld met voldoende theorie. Hierdoor is het een zeer leesbaar boek met suggesties voor zowel therapeuten, hulpverleners, opvoeders in het omgaan met geadopteerden. Maar zeker ook voor geadopteerden zelf zal het een bijzonder boek zijn om te lezen ... en daardoor misschien ook zelf (een stukje) te kunnen helen!

Anna (vriendin)


De eerste gevoelens die in me opkomen zijn ontroering, opluchting en fierheid van wat jij hebt neergeschreven. Wat een meesterwerk, jouw eerste boek over "ADOPTIE". Zoals ik al omschreef, gezien ik het voorrecht had je manuscript te lezen, het voelt als "thuiskomen". Zoveel aspecten in het boek hebben ook mijn leven gekruist. Een echte aanrader voor als mensen "ons" graag beter willen begrijpen, een aanrader voor mensen die houden van non-fictie, biografieën,... mensen die houden van het lezen "van een bijzonder verhaal " ❤

Normaal ben ik wagenziek bij het lezen, nu dus niet. Ik kan niet stoppen, Ik voel onrust in mijn lijf en mijn hart bonkt in mijn keel. Ik ben echt ontroerd, nog meer dan bij het lezen van het manuscript. Dit voelt veel echter, het voelt heel dichtbij. Ik voel me zo verbonden met jou, Lieve. BEDANKT!

Mariëlle (binnenlands geadopteerd)


Het boek kost € 22,50 + € 5,00 (verzendingskosten)