Boxing, Breathing & Being (BBB)

Getraumatiseerde mensen hebben vaak een tolerantieraampje (window of tolerance van pat Ogden), zo smal als een te nauwe steeg en het autonome zenuwstelsel is enkel afgestemd op gevaar en bedreiging. In traditionele behandelingen gaat men er vanuit dat nare (soms verschrikkelijke) herinneringen "woordelijk" dienen te worden verwerkt. De gouden standaard was blootlegging en verwerking van herinneringen. Trauma heeft echter niets te maken met de gebeurtenissen uit het (verre) verleden maar hoe deze geleefd en beleefd worden en vooral fysiek gehuisvest zijn in het heden! De therapeut die vooral verbaal werkt zal ook merken dat de inhoud vaak neerkomt op eindeloos herhalen van verhalen en/of het trauma kent niet eens één enkel woord. Spreken over trauma kan eveneens té overspoelend zijn (hertraumatiseren) of een zielloos karakter hebben. Stress, impulsiviteit, emoties als schaamte en angst, woede-aanvallen etcetera... lijken 'nergens bij te horen' maar scheppen in het hier en nu wel zeer veel onveiligheid. De vermenging van het verleden met het heden creëert ook niet te vatten verwarring en chaos. Wanneer er dus sprake is van chronische (autonome) disregulatie en het voortdurende getriggerd worden van de (woordeloze) herinneringen met signalen van gevaar en bedreiging, dan is het van het allergrootste belang dat traumaverwerking gericht is op rust vinden in het lichaam. Het ontwikkelen van een veilige "innerlijke" gehechtheid en de "ontmenging van het heden en het verleden" zijn de belangrijkste voorwaarden om als therapeut na te streven. 

Veel speelt zich dus af in het niet - talige register en daarom is het van groot belang dat therapeutische interventies vooral gericht zijn op niet - talig aanbod. Hoe langer hoe meer wordt het arsenaal van reparerende interventies reeds verrijkt met tal van lichaamsgerichte benaderingen die krachtig en zeer doelgericht zijn. 

In de tweedaagse training 'Boxing, Breathing & Being" duiken Marcel en Lieve samen met enthousiaste en nieuwsgierige deelnemers in de ervaring van bokstherapie en laten we jullie voelen wat lichaamsgericht- en ervaringsgericht werken allemaal teweegbrengt.

BOXING: therapeutisch boksen is de perfecte manier om emoties te reguleren en een krachtige ontlading van spanning, stress, pijn, etc ... alsook om oude patronen letterlijk te doorbreken. Boksen is eveneens een uitgelezen manier om te helen van trauma's omdat deze vastzitten in het fysieke lichaam. Het lichaam en de ervaringen betrekken in de interventies is wat de toegevoegde waarde is. Meer info vind je uiteraard op de website van colega en vriend Marcel  www.bokstherapie.nl

BREATHING: BVA (Bewust Verbonden Ademen) is een intensieve doch ontspannende manier van ademhalen die tot doel heeft op eenvoudige wijze contact te maken met de eigen levensenergie. Praktisch is het de verbinding van de inademing met de uitademing in een voortdurend ontspannen ritme. Het ademwerk is een ondersteunde tool die tijdens het boksen heel effectief kan zijn ( Wist je dat we al eens vergeten te ademen tijdens een inspanning ).

BEING: TRE (Tension en Trauma Releasing Exercises, ontwikkeld door David Berceli) is een revolutionaire techniek die je lichaam helpt om chronische stress en spanningen te verminderen. Via een eenvoudige reeks oefeningen wordt de natuurlijke loslaat - reflex in je lichaam geactiveerd om stress en spanning ten gevolge van trauma los te laten zodat er een deugddoend en diepgaand herstelproces op gang komt. Enkele basisoefening van TRE worden tijdens de training ingezet als indalen in ons lichaam om één of andere reden (té) moeilijk is.

De hoofdfocus gaat naar boksen !!

The BBB - mix will let you feel an indescribable ecstasy and delirium in melting, as it were, into the system of being, in identifying yourself with the whole of your nature.


De rode draad doorheen deze tweedaagse zijn ook MMM; Meditatie (actief), Mildheid en Mededogen 

Wat je mag verwachten: een klein theoretisch denkdeel en een groot ervaringsgericht voel- en doedeel


Deze training is bedoeld voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, leerkrachten, opvoeders, ...


15 en 16 april 2023 (zat van 9:30 tot 20:30 en zo van 9:30 tot 16:30)

nog 5 plaatsen vrij

najaar 2023 (zat van 9:30 tot 20:30 en zo van 9:30 tot 16:30)

nog 14 plaatsen vrij


lokatie: Antwerpsesteenweg 461, 2390 Westmalle (ruim parkeren voor het gebouw)

Gezellige B&B's in de buurt 


kostprijs: € 555,00

inbegrepen: twee ervaren therapeuten, boksmateriaal, een prachtige ruimte, koffie, thee, water, gezond tussendoortje, gezond avondmaal op zaterdag, gezonde lunch op zondag (vegetarisch) 

meebrengen: schrijfgerief, extra paar kousen, lunch zaterdag, boksmateriaal (als je het zelf hebt ...)

 (zaterdagmiddag kan er eventueel een broodje/slaatje besteld worden)

draag sportieve en gemakkelijk zittende kledij 

gastheer en gastvrouw: Marcel Amstelveen & Lieve van beeck 


inschrijven kan via de contactpagina of door een mailtje te sturen naar lievevanbeeck@gmail.com 

Wees Welkom, Lieve & Marcel